Keksz tekercs

Kipróbált receptek

Hozzávalók: 60 dkg háztartási keksz, 20 dkg darált dió, 15 dkg kristálycukor, 3 dkg kakaó, 1 dl kávé, rum, annyi tej, hogy gyúrni lehessen.

Zsírpapíron (Vagy nagy nylonon) kisodorni, a krémet rákenni, összetekerni, hideg helyre tenni.

Krémje: 20 dkg vaj (vagy margarin), 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor.

(Mindezt jól kikeverni!)

Kávés diós kocka

Kipróbált receptek


Hozzávalók a tésztához: 6 db tojásfehérje, 12 dkg cukor, 20 dkg darált dió, 3 evőkanál rétesliszt, fél zacskó sütőpor.

Töltelékhez: 6 db tojás sárgája, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg étcsokoládé 1,5dl feketekávé, 15 dkg margarin.

Díszítésre: csoki dara, 25 db fél dióbél.

Elkészítése: A felvert tojásfehérjékhez hozzáadjuk apránként a cukrot, diót, lisztet és sütőport. A masszát kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és előmelegített sütőben 25 percig sütjük 170 fokon. Én 30 x 22 cm-es tepsiben sütöttem.

A tojás sárgákat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, hozzáadjuk a csokit darabokban, és a kávét. Folyamatos keverés mellett kis lángon főzzük, amíg besűrűsödik. Ha kihűlt az összekevert, felhabosított rámával összekeverjük és rákenjük a tésztára. Megszórjuk csoki darával, és egyenletesen elhelyezzük rajta a dióbelet. Hűtőbe tesszük 2-3 órára.

Kapucíner szelet

Kipróbált receptek

6 tojás sárgáját 6 evőkanál porcukorral kikeverünk, majd hozzáadunk 1 dl étolajat, 6 evőkanál lisztet, fél csomag sütőport, 2 evőkanál kakaót, és a 6 tojás felvert habját. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük.
KRÉM: 25 dkg margarint 25 dkg porcukorral kikeverünk. 5 dl tejben felfőzünk 2 csomag tejszín ízű (esetleg vanília ízű) pudingot. A tejszínes és a vajas krémet összekeverjük, majd kétfelé vesszük, az egyik felébe 1 evőkanál kakaóport, a másikba 1 evőkanál fekete kávét keverünk. A tészta tetejére, először a fehér, majd a barna krém kerül. A tetejére csoki mázat teszünk. Én így csinálom. Veszek egy tasak csoki mázat, és a rajta levő használati utasítás szerint elkészítem. Nekem eddig mindegyik tört, vagy folyt, ez bevált és finom is! Aki nem akar csoki mázat rátenni, az megszórhatja gazdagon csoki darával is.
Én 30 x 22 cm-es tepsiben sütöttem előmelegített sütőben 200 fokon 18 percig.

Gizi süti

Kipróbált receptek


30 dkg porcukor, 1 dl kávé, 4 tojás sárgája. Ezt kikeverni, majd hozzáadni 20 dkg lisztet, 10 dkg diót, 0,5 sütőport + a 4 tojáshabot.

Sütni: Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15-20 percig. Én 35 x 27 cm-es tepsiben sütöttem.

Krém: 3 tojás sárgája, 3 kanál liszt, 1 vaníliás cukor, - ezt 3 dl tejjel felfőzni. Utána 10 dkg vaj, 15 dkg margarin, 25 dkg porcukor – kikeverni, s a főzött krémmel összekeverni, a tészta tetejére tenni.

Máz: 10 dkg margarint felolvasztani, levéve 3 evőkanál kakaóval elkeverni + 1 kanál olajat bele! (A krém tetejére kell tenni!).

Tengerésztorta

TORTAIMÁDÓ: Tengerésztorta

Első lépésként kerestem, és találtam egy alkalmas hajó-fotót, és egy helyi üzletben készíttettem róla egy ehető, színes ostyaképet, ez lett a torta teteje.

Második lépésként készítettem egy kisméretű, 17 cm átmérőjű, kb. 7 cm magas kupolatortát. Ezt a kis tortát beépítettem egy nagyobb tortába (26 cm átmérőjű). Hát nem mondom, súlya is lett, magassága is, de rendesen.

Hozzávalók:

1 db sárga 5 tojásos piskóta tortalap, gáztepsi méretű
1 db 5 tojásos kakaós, kerek tortalap (két egyforma lapra szelve)

4 evőkanál rum
1 dl tej
1 tojás

15 dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor

1 dl kávé (neszkávé)
10 dkg vaj
5 dkg durvára vagdalt, pirított dió
5 dkg mazsola
5 dkg lekvár


Krém:

6 dl tejszín (nálam „Hulala” növényi hab)
5 dkg porcukor

0.3-0.5 dl kávé
8-10 dkg durvára reszelt étcsokoládé
1 csapott evőkanál zselatin


Tetejére:

10 dkg porcukor
1 tojás fehérje
½ citrom
1 db ostyakép, a hozzá tartozó hideg tortazselével

4 dl tejszín


Elkészítés:


A sárga, vékony piskótalapot akkora hosszúkás háromszögekre szabtam ki, hogy ki tudjak bélelni vele egy gömbölyű aljú tálat (nálam a fém salátástál volt), és a tetejére is vágtam egy oda illeszkedő, kerek lapot.

A szabást szó szerint értem, túl friss volt a tészta, és késsel nehezebben boldogultam, így egy hirtelen ötlettől indíttatva, a jó éles Fiskars ollómmal kiszabtam a cikkeket. Nagyszerűen ment, meg is voltam magammal elégedve, hogy ezt kiadta az agyam, mert ez eddig még nem jutott az eszembe. Na, mondom, vajon egy igazi cukrász vajon mit szólna ilyen módszerekhez? -, lehet, hogy náluk ez már szentségtörésnek számít, ki tudja.

A torta belsejét, és a kerek lapot megöntöztem a tejjel, amibe 2 evőkanál rumot kevertem, ebből jutott még a barna lapokra is valamennyi.

A tojást a cukorral, kakaóval, kávéval gőz fölött összefőztem, míg egyneművé nem vált, s hagytam hűlni.

A vajat csipetnyi sóval habosra kavartam, hozzáadtam 2 evőkanál rumot, a kihűlt kakaós krémet, a tészta összemorzsolt maradékát, a diót, mazsolát, és robotgéppel krémesre kevertem.

Az üreget megtöltöttem a masszával, ráhelyeztem a lekvárral megkent tetejét, erre még egy húsvágó deszkát is, és kissé lesúlyozva, a hűtőben pihentettem másnapig
A töltelékből maradt kevés felesleg, meglazítottam valamennyi lekvárral, és a barna lapok egyik oldalát megkentem vele, majd az alsót a megkent oldalával felfelé kapcsos tortaformába helyeztem.

A lap köré ajánlatos hajtogatott alufóliát tenni, nekem műanyag tortakarikám van erre a célra, amit oda lehet illeszteni (Dr.Oetker).

A tejszínes krémhez a keményre vert tejszínhabba kevertem a csokoládét, és a kis lángon, kávéban feloldott, már nem meleg, de még folyós zselatint.
Ebből a krémből kentem egy ujjnyi réteget az alapra, szépen ráhelyeztem óvatosan a kupolatortát, és a többi krémmel teljesen bevontam úgy, hogy fölötte is legyen némi réteg. Rátettem a barna lapot a megkent felével lefelé.

Most lett már akkora, hogy a nagyméretű tortatartó dobozom tetejét nem tudtam teljesen ráborítani.

Tetejére cukormázat simítottam, ehhez a porcukrot jól kikevertem a tojásfehérjével, és a citromlével. Ezt a mázat azért készítettem, mert szilárd felületre kell felvinni a képhez tartozó hideg zselét. Betettem a hűtőbe, hogy dermedjen a torta.
Ezután ment rá a zselé, majd a fotó, és tejszínes díszítés.


(Még itt utólag megjegyzem, hogy az üzletben javasolták a hideg zselét a fotó alá, sőt a fél adagot egy tortára. Most utólag találtam egy részletes leírást az ostya használatáról, hát itt zseléről szó sincs, de egyéb hasznos tanácsok igen. Na, majd legközelebb eszerint készítem, de az üzlet jól ellátott az infóval, mondhatom!)

Kávétorta

TORTAIMÁDÓ: Kávétorta


Hozzávalók:

1 db 6 tojásos kávés (vagy csokoládés) piskóta tortalap


Krém:

4 adag erős kávé
0.5 liter tejszín
1-2 evőkanál porcukor
1 csomag zselatin


Elkészítés:


A kávét elkészítjük, ízlés szerint édesítjük, és hűlni hagyjuk.

A tejszínt keményre verjük, cukorral ízesítjük, majd a kevés vízben, kis lángon feloldott zselatinhoz adunk belőle 3-4 kanállal, és így keverjük óvatosan a többi habhoz, a kávéval együtt.

A tortalapot a krémmel megtöltjük, tetejét és oldalát is bevonjuk.

Csokoládéval, tejszínhabbal, kávészemekkel díszíthetjük

Mokkatorta

TORTAIMÁDÓ: Mokkatorta

Hozzávalók:

25 dkg cukor
5 tojás
20 dkg liszt
5 dkg őrölt kávé

Krém:

10 dkg cukor
4 tojássárgája
2 dkg kávé
20 dkg Ráma margarin
1 dkg liszt
1/2 rúd vanília / vagy 1 csomag Bourbon vaníliás cukor

Bevonat: csokimáz (tortabevonó)

Elkészítés:

A tésztához a 2 dkg kávéból 2 dl feketekávét főzünk, és a cukorral sűrű sziruppá főzzük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, a szirupot óvatosan a habhoz adjuk, a tojás sárgákat egyenként hozzákeverjük. Végül belekeverjük a maradék őrölt kávéval elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük, és lassú tűzön megsütjük. Rácson kihűtjük, és 3 lapra szeljük.

A krémhez 1 dl feketekávét főzünk, majd a tojás sárgákkal, a cukorral, a liszttel, és a vaníliával gőz fölött sűrűre főzzük. A vaníliát kivesszük, időnként megkevergetve kihűtjük, hozzáadjuk a habosra kavart margarint.

A tortát a krémmel megtöltjük, kívülről is bevonjuk vele, tetejét csokimázzal (tortabevonóval) öntjük le, tejszínhabbal is díszíthetjük, tetszés szerint.

Kókuszos tekercs

TORTAIMÁDÓ: Kókuszos tekercs

Hozzávalók:


Tészta:

4 tojás
8 dkg cukor
3 dkg vaj
3 dkg kókuszreszelék vaj
10 dkg liszt
1 evőkanál rum
3 evőkanál cukorszirup

Töltelék:

20 dkg csokoládé
8 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 kávéskanál vaníliás cukor
4 evőkanál rum

Bevonat:

17 dkg vaj
2 tojássárgája
2 teáskanál kávé
1 evőkanál kakaópor
4 evőkanál cukorszirup
2 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:
A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojás sárgákat, a kókuszreszeléket, a lisztet, a rumot, a cukorszirupot, majd óvatosan beleforgatjuk a tojások fehérjének kemény habját. A tésztát sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítjuk, és előmelegített, forró sütőben kb. 10 alatt kisütjük. Nedves konyharuhára fektetve feltekerjük, és hűlni hagyjuk.

A töltelékhez gőz fölött felolvasztjuk a darabokra tördelt csokoládét, majd belekeverjük a vajat, a cukorszirupot, a vaníliás cukrot és a rumot.
Időnként megkeverve kihűtjük, a tésztát megkenjük a krémmel, és szorosan feltekerjük.

A külső bevonathoz a vajat elkeverjük a tojások sárgáival, a kávéval, a cukorsziruppal, majd a tésztára kenjük, és hűtőben hagyjuk megdermedni. Villával megmintázzuk, meghintjük kókuszreszelékkel, majd legalább 4 órára visszatesszük a hűtőbe. Fatörzs-tortát is kialakíthatunk belőle.

Ha nem akarunk külön krémes bevonatot készíteni, a töltelék krémjével vékonyan kenjük be, s megszórhatjuk kókuszreszelékkel, vagy egyszerűen csupán vaníliás porcukorral.

(A cukorsziruphoz forrásban lévő vízhez adjunk ugyanannyi cukrot, újraforrásig kevergessük, néhány percig főzzük, s közben a felszínén keletkezett habot szedegessük le. Vegyük le a tűzről, és lehűlés után készen van a cukorszirup. Ha többet készítünk, fénytől védett helyen korlátlan ideig eláll, üvegpalackban a hűtőben tudjuk tárolni.)

Tiramisu torta

TORTAIMÁDÓ: Tiramisu torta

Hozzávalók:

Tészta:

3 tojás
9 dkg cukor
5 dkg liszt
4 dkg étkezési keményítő
½ teáskanál sütőpor

Krém:

0.7 dl kávé
0.7 dl amaretto likőr
50 dkg mascarpone krémsajt
25 dkg túró
50 g cukor
½ csomag zselatin
2-3 dl habtejszín
1 csomag vaníliás cukor
kakaópor

Elkészítés:

A tojás sárgákat csipetnyi sóval és a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a fehérjék keményre vert habját.
Az étkezési keményítős, sütőporos, szitált lisztet az előbbi masszával lazán elkeverjük.
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, előmelegített, 190 °C – os sütőben, kb. 20 perc alatt kisütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni, és két lapra vágjuk.

A krémhez a kávét 3 evőkanál likőrrel elkeverjük.
A sajtot, a túrót, a cukrot a többi likőrrel simára keverjük.
A zselatint 3 evőkanál vízbe áztatjuk, kis lángon, kevergetve feloldjuk, majd kevés krémmel elkeverjük. Ezt hozzáadjuk a többi krémhez, jól kikeverjük, és hűtőbe tesszük.
A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és a dermedő krémbe forgatjuk óvatosan.

Az alsó tortalapot a kapcsos formába helyezzük, 4-5 evőkanál krémet kenünk a tésztára, befedjük a másik lappal, amit meglocsolunk a likőrös kávéval.

A maradék krémet ennek a tetejére halmozzuk, s pár órás dermesztés után, jó alaposan, szitával meghintjük kakaóporral.

Capuccino torta

TORTAIMÁDÓ: Capuccino torta

Hozzávalók:

1 db 8 tojásos piskóta tortalap

4 db tojássárgája
20 dkg kristálycukor
25 dkg Mascarpone sajt
1 evőkanál zselatin
1 dl víz
4 evőkanál instant kávé
3 evőkanál konyak
5 dl tejszín

Tetejére: kakaópor, vagy tortabevonó

Elkészítés:

A tojások sárgáit a cukorral habosra keverjük, utána a Mascarpone sajttal alaposan összedolgozzuk.

Kevés vízben, lassan melegítve feloldjuk a zselatint, az előbbi krémhez adjuk. (Először a zselatinhoz keverjünk egy-két kanál masszát, s így adagoljuk a többi krémhez, hogy ne csomósodjon meg.)
1 dl
vízzel elkészítjük a kávét, a konyakkal elkeverjük.
A tejszínt keményre verjük, óvatosan a krémhez adjuk 2/3-ad részét, a díszítésre félretesszük a maradékot.

A tortát kapcsos formában töltjük meg, 4 lapra vágjuk, a lapokat meglocsoljuk a konyakos kávéval, erre kerül a krém.
A tetejét is megkenjük, megszórjuk kakaóporral, vagy csokimázzal vonjuk be.

Hűtőben megdermesztjük.

Arab kávétorta

TORTAIMÁDÓ: Arab kávétorta (különlegesen finom)

Hozzávalók:

Tortalap:

6 tojás
25 dkg cukor
5 dkg csokoládé
1 evőkanál őrölt pörkölt kávé
½ csomag vaníliás cukor
4 evőkanál liszt
½ csomag sütőpor

Krém:

20 dkg vaj / margarin
15 dkg porcukor
3 tojás sárgája
1 tojás

2 dl tej
2 evőkanál erős feketekávé
5 dkg főzőcsokoládé
½ csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A cukrot a tojások sárgáival, a vaníliás cukorral habosra keverjük, elegyítjük a gőz fölött felolvasztott csokoládéval, hozzáadjuk a kávét, a sütőporral elkevert lisztet, s a végén a tojások keményre vert habját.

Sütőpapírral bélelt tortaformában, előmelegített sütőben, közepes lángon kisütjük, kihűtjük, és két lapra vágjuk.

A krémhez a cukrot jó alaposan kikeverjük a tojások sárgáival, az egész tojással, a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a kávét, a csokoládét, s a tejjel lassú lángon, folyamatos keveréssel sűrűre főzzük.
Amint kihűtöttük, simára keverjük a vajjal.

A krémmel megtöltjük a tortalapot, hagyunk belőle az oldalára, és a tetejére is.
Egy kis csokimázt is csorgatunk rá, pár dkg tortabevonóból készítve.

Csillagcsőrös habzsákkal díszítjük.

Kapucíner torta

TORTAIMÁDÓ: Kapucíner torta

Hozzávalók:

6 tojás
6 evőkanál porcukor

1 dl étolaj
6 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor
1 csomag sütőpor

Krém:

5 dl tej
2 csomag tejszín ízű pudingpor
25 dkg Ráma margarin
25 dkg porcukor
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál erős feketekávé

Elkészítés:

A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, lassan csorgatjuk hozzá az olajat, majd belekeverjük a sütőporos, kakaós, szitált lisztet. Végül beleforgatjuk a tojások fehérjének keményre vert habját.

Kikent aljú, papírral bélelt tortaformában, előmelegített, 190 °C - os sütőben sütjük ki, tűpróbáig, majd rácson hűtjük ki.

A krémhez a pudingokat a tejjel és a cukor felével felfőzzük, kihűtjük.
A margarint a maradék cukorral jól kikeverjük, s elegyítjük a pudingos krémmel.
A krémet elfelezzük, az egyikbe a kakaópor kerül ízesítésre, a másikba a kávé.

A tortát a formában töltjük meg.
A tésztára kenjük a barna krémet, rá pedig a kávés krémet simítjuk. Hideg helyre tesszük, s amikor megdermedt, levesszük a tortakarikát, tálcára csúsztatjuk a tortát.

Be is vonhatjuk a tetejét csokoládémázzal, akkor használjunk étcsokoládés tortabevonót.

Kávétorta

TORTAIMÁDÓ: Kávétorta


Hozzávalók:

Tészta:

15 dkg cukor
4 tojás
1/2 dl kávé
20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor

Krém:
1 csomag pudingpor
2,5 dl tej
1,5 dl kávé
1 tojássárgája

Díszítésre:

tejszín

csokoládémáz


Elkészítés:

A cukrot a tojások sárgájával és a vaníliás cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a kávét, és a sütőporos, szitált lisztet. A tojások kemény habbá vert fehérjét beleforgatjuk. Kikent, lisztezett tortaformában sütjük.

A krémhez a pudingport a tejjel és kávéval krémmé főzzük, a végén egyenként, kevergetve adjuk hozzá a tojássárgáját.

A piskótát 3 lapra vágjuk, megtöltjük a krémmel.

Tejszínnel bevonjuk, csokimázzal díszítjük, s kávészemeket is tehetünk a tetejére.

Lúdláb

Anyureceptjei.hu

Piskótát sütünk, az a tésztája.

Tetejére: 2 tojás sárgát, 18 dkg porcukorral kikeverünk, és hozzáteszünk 1 dl fekete kávét és gõz felett sûrûre fõzzük + 2 kanál kakaót is teszünk bele. Mikor kihûlt 2 csomag vajat teszünk bele és jól kikeverjük. A piskótára kenjük, és meggyet nyomkodunk bele. Leöntjük csokoládémázzal.

Kókuszos keksz tekercs

Anyureceptjei.hu


¼ kg háztartási kekszet ledarálunk és összegyúrunk 10 dkg porcukorral, 10 dkg darált dióval, 1 dl feketekávéval és 1 csomag vaníliás cukorral, 2-3 kanál kakaóval, hogy szép barna legyen.

Porcukorral meghintett alufóliára tesszük, és négyszög alakura kinyújtjuk. A töltelékhez 10 dkg vajat habosra keverünk 10 dkg porcukorral, majd belekeverünk 1 csomag kókuszreszeléket. A töltelékkel megkenjük a tésztalapot és felcsavarjuk.

Kávés tészta

Anyureceptjei.hu

¼ kg porcukorral 1 tojást 1 csomag vaníliás cukrot jól elkeverünk habzásig. 3 kocka frank kávét megreszelünk, 1 csésze tejbe feloldjunk, és a keverékbe öntjük. 35 dkg lisztet, 1 csomag sütõport hozzákeverünk, míg jól keverhetõ sûrû lesz.

Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük és kisütjük.

Egytojásos torta kávés krémmel

Anyureceptjei.hu


50 dkg lisztet, 10 dkg zsírral elmorzsolunk. Hozzákeverünk 15 dkg cukrot, egy késhegynyi szódabikarbónát. 1 tojással és 1 dl tejjel könnyen gyúrható tésztát készítünk. 6 egyenlõ részre osztjuk. Hosszúkás, vékony egyenlõ lapokat nyújtunk. Azonnal sütjük tepsi hátán.

Töltelék: 1 liter tejben 4 evõkanál cukorral 4 evõkanál lisztet sûrûre fõzünk. 3 evõkanál cukrot barnára pirítunk, feloldjuk 2 evõkanál feketekávéval, 10 dkg vajjal, hûlésig keverjük, azután a két masszát összevegyítjük, ezt a krémet öt felé osztjuk a lapokat, megkenjük vele.

A felsõt csokoládéval, kakaóval, vagy cukormázzal is bevonhatjuk.

Lehetõleg csak másnap szeleteljük fel.

Diós tészta kávés krémmel

Anyureceptjei.hu

6 tojás, 20 dkg cukor, 2 kanál langyos víz, 15 dkg darált dió, 5 kanál liszt, ½ csomag sütõpor.

(Ha nagy a tepsi a tésztához másfél adag kell.)

Krém: 2 dl tej, 1 tojás, 4 evõkanál liszt, 1 dl feketekávé.

Ezt megfõzzük. Hozzákeverünk 30 dkg vajat, és 20 dkg porcukrot.

A tetejére pörkölt diót teszünk.

Kávés Muffin

Kisalfold.hu 2005.05.17. 14:19

Hozzávalók:

15 deka vaj
15 deka cukor
2 tojás
1,5 – 2 evőkanál neszkávé (+ ízlés szerint)
2 evőkanál tej (+ ízlés szerint)
10 deka liszt
1 teáskanál sütőpor
5 deka dió

Elkészítés:

A puha vajat robotgéppel krémesre keverjük a cukorral. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat és ezeket is alaposan elkeverjük. A neszkávét feloldjuk a meleg tejben, majd hozzákeverjük a tojásos-cukros vajhoz. Végül az előkészület utolsó fázisaként összekeverjük a lisztet a sütőporral és az előzőleg illatosra pirított, majd finomra őrölt dióval.
Aztán a diós-sütőporos lisztet fakanállal belekeverjük a kávés masszába, és ha még valaki ízlése szerint szeretné, kóstolás után tehet bele még egy kevés – a már előzőekben leírt módon elkészített – kávéeszenciát.
A kész tésztát kapszlival bélelt muffintepsibe tesszük és 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

Kávés csokipuding

Írta: Kormos Péter Pál 2008. March 27.

Hozzávalók:
- csokoládés pudingpor
- fél liter tej
- cukor (csomagoláson feltüntetett mennyiség)
- fél kávéscsészényi presszókávé

Elkészítés:
A fél liter tejből kimérünk 7-8 evőkanálnyit és csomómentesen elkeverjük benne a pudingport, amíg a maradék tej fő. Mikor forrni kezd, előbb a cukor, majd ha azt jól elkevertük, akkor akkor jöhet az elkevert pudingpor és a fél csészényi kávé! Ha forr, akkor kész :-)

TIPP: Ha érezzük a fakanállal, hogy leégett, ne akarjuk felkaparni, mert úgy a le nem égett pudingnak is annyi! Keverjük tehát gyakran, főleg mikor a cukrot rakjuk hozzá! Tejszínhabbal, összetört dióval szépen díszíthető.

Mindenkinek jó étvágyat hozzá!

Kávés charlotte

Hozzávalók (6 személyre):

A krémhez

• 5 dl tej
• 1 tojás
• 3 tojássárgája
• 6 dkg cukor
• 3 dkg liszt
• 1 kis csésze erős kávé
• 2,5 dkg vaj
• 5 zselatinlap
• 1,5 dl tejszín
• 30 babapiskóta

A díszítéshez
• tejszínhab


Elkészítése:

A krémhez a tejet felforraljuk. Az egész tojást a tojássárgákkal és a cukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk az átszitált lisztet. A forró (de nem lobogó) tejjel felöntjük, és a kávéval ízesítjük. Kislángon sűrűre főzzük, majd levesszük a tűzről, és a vajjal habosra keverjük. Közben a zselatint néhány percre hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk belőle a vizet, és a felmelegített tejszínbe keverjük. Végül óvatosan a hideg kávés krémhez adjuk. Kerek tortaformát zsírpapírral kibélelünk, beleöntjük, és másnapig hűtőben állni hagyjuk. Tálaláskor tálra borítjuk, körben félbetört babapiskótákat „tapasztunk” hozzá, középen csillag alakban kirakjuk a piskótákkal. Tejszínhabbal és cukrozott vagy csokiba mártott kávészemekkel díszítjük.

Kávés-fehér csokis muffin

2008.09.14 Sütiszörny

Kedvenc francia blogomról vettem az ötletet, de akármennyire is igyekeztem, nem sikerült sehol sem boci-karamellát találnom, ezért került bele a fehér csoki.



Hozzávalók:
12 dkg vaj
13 dkg barna cukor
2 tojás
20 dkg liszt
½ cs. sütőpor
10 dkg darált dió
3 púpozott kávéskanál instant kávé
125 ml tej
1 csipet só
10 dkg fehér csoki

A vajat és a cukrot kikeverjük, hozzáadjuk a tojásokat és a kevés meleg vízben feloldott kávét. A száraz hozzávalókat egy másik tálban elkeverjük, majd a tejjel együtt a cukros-tojásos keverékhez adjuk. A csokit apró darabokra vágjuk, és ezt is a tésztába vegyítjük. A muffinformát kivajazzuk, belekanalazzuk a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 24 perc alatt megsütjük. 12 darab muffin lesz belőle.

Csokis-kávés torta

2007.11.03. Főzni jó!


Torta alapnak ma is csokis piskotát sütöttem, de ezt most csokis-kávés krémmel töltöttem meg. A krém receptjét Frank Júlia: Óriásszakácskönyvében találtam és nagyon finom lett.
A krém hozzávalói: 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 10 dkg étcsoki vagy 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor ( én ez utóbbival csináltam), 1 teáskanál neszkávé, 1 dl tej, csipetnyi só. Elkészítése: A margarint a cukorral és a sóval habosra keverem, majd hozzáadom a megreszelt csokit vagy kakaóport és a neszkávét, valamint apránként a tejet. Itt nem biztos,hogy az egész kelleni fog, figyelj oda mennyit vesz fel a krém!
Ezzel a krémmel megtöltöttem a torát,majd kívül is bekentem és szórócukorral díszítettem.

Túrós - kávés szelet

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
fél csomag sütőpor
2 db tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
2-3 evőkanál tejföl
4 evőkanál lekvár


A töltelékhez:
5 dkg margarin
1 kg (2 csomag) túró
2 db tojás sárgája
2-3 evőkanál tejföl
15 dkg porcukor
4 db tojás fehérje
30 dkg babapiskóta
1 csomag vaníliás cukor
ízlés szerint szárított gyümölcs
feketekávé

Elkészítés:
A lisztet, a margarint elmorzsolom, hozzáadom a porcukrot, és a tészta többi hozzávalóival összegyúrom. Az összeállított tésztát kikent, kilisztezett tepsibe rakom és megkenem lekvárral. A töltelék hozzávalóit összedolgozom. Leteszek egy sor kávéba mártott babapiskótát, erre kerül a töltelék, amit megszórok kevés piskótamorzsával, végül pedig megsütöm.

A receptet beküldte: Lina206

Tojásmentes kávés-mazsolás muffin

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
3 csésze liszt
2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
2 csésze kifőzött kávé
1+1/2 csésze kristálycukor
1/2 csésze vaj
1 csésze mazsola
2 teáskanál fahéj

Elkészítés:
A sütőt 175 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.

Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a sütőporral.
Egy kisebb fazékban összekeverjük a kávét, a cukrot, a vajat, a mazsolát és a fahéjat, majd forrásig melegítjük, ezután szobahőmérsékletűre hűtjük.
A kávés masszához hozzáadjuk a lisztes keveréket.
A tésztát a formákba töltjük, és 20-25 percig sütjük.

Elkészítési idő: 35 perc

A receptet beküldte: ördög

Narancsos kávékrém

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
Hozzávaló a narancsos kávékrémhez:
2 tojássárga,
5 dkg cukor,
1 (púpos) kanál finomliszt,
1 dl erős feketekávé,
2 dl tej,
1 narancs reszelt héja.

A narancsos habhoz:
1.5 dl hideg tejszín,
3 evőkanál narancslekvár,
1 evőkanál rum.

Elkészítés:
A tojássárgákat, a cukrot, a narancs reszelt héját és a lisztet kézi habverővel összekeverjük egy kisebb edényben, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a feketekávét és a tejet. A keverékből takaréklángon 5-10 perc alatt sűrűre krémet főzünk, és közben egy pillanatra sem állunk meg, kitartóan táncoltatjuk kezünkben a kézi habverőt. Így a végeredmény selymes és bársonyos lesz.

A megfőtt kávés krémet robotgéppel további 5 percen át keverjük, hogy kihűljön.

A desszertet elosztjuk 4 üvegkehelyben, és megpúpozzuk narancsos habbal. Ez úgy készül, hogy a hideg tejszínt robotgéppel félig felverjük, aztán a lágy tejszínhabhoz fakanállal hozzáadjuk a narancslekvárt meg a rumot, és végül néhány pillanatig még tovább verjük, amíg enyhén besűrűl.

4 adag lesz belőle.

A receptet beküldte: tinendo

Manó kávéscsészéje

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
A tésztához:

125 gr. étcsoki
125 gr.vaj
75 gr. cukor
75 gr. liszt
3 evőkanál nescafé
2 tojás
pici vanília

A krémhez:

80 gr. mascarpone
80 gr. étcsoki
20 gr. vaj
2 evőkanál nescafé

A mázhoz:

120 gr. mascarpone
70 gr. porcukor
0,5 teáskanál fahéj
pici vanília

Elkészítés:
Az étcsokit és a vajat vízgőz felett megolvasztjuk. Ha picit kihűlt hozzáadjuk a 2 tojást, majd a száraz anyagokhoz keverjük.
Pici muffin formában sütjük. Elég a formákat félig megtölteni, nem fontos, hogy feljöjjenek, az a jó, ha lapos marad.
Amíg sül, gőz fölött összeolvasztjuk a krém hozzávalóit, majd a kihűlt sütire kenjük.
Ha megszilárdult rátesszük a mázt.

Tanácsok:
Tényleg hagyjuk kihűlni, különben leolvad róla a krém.
A tetejét meg lehet szórni pici fahéjjal, vagy cukrozatlan kakaóporral.
Amennyire egyszerű, annyira finom.

Elkészítési idő: 40 perc

A receptet beküldte: Pofi

Lekváros-kávés muffin

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
2 tojás,15 dkg cukor,1 csomag vaníliás cukor,10 dkg vaj,1 dl tej,0,5 erős fekete kávé,25 dkg liszt,fél cs. sütőpor,fél kávéskanál szódabikarbóna,5 evőkanál sűrű baracklekvár.

Elkészítés:
A tojást a cukorral,vaníliás cukorral habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a vajat,majd a tejet és a kávét. A lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával elvegyítjük,és a tojásos keverékhez adjuk.A muffinformákat papírkosárkákkal kibéleljük. A massza felét beletöltjük.Mindegyikre 1-1 kiskanálnyi lekvárt halmozunk,majd a maradék tésztával befedjük.

Elkészítési idő: 35 perc

A receptet beküldte: Ilikefitt

Kávészelet

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
6 tojás,
25 dkg k.cukor,
1 dl kávé,
1/2 cs.sütőpor,
18 dkg rétesliszt
krémhez:
2 e.tojás,
2 ek.liszt,
1 dl kávé,
1 margarin,
5 kanál k.cukor.

Elkészítés:
A tojások fehérjét kemény habbá verjük,majd a cukrot és a kávét felfőzzük és ráborítjuk a tojáshabra.
Hozzáadjuk a tojások sárgáját,a sütőport és a réteslisztet.Tésztát készítünk belőle,amit zsírozott tepsi borítunk és (lassú tűznél)1 órán át sütünk.
Krém:a 2 e.tojást a 2 ek.liszttel simára keverjük,majd az 1 dl kávéval sűrűre főzzük.
1 margarint 5 kanál cukorral habosra keverünk,és a főtt masszával jól kikavarjuk.(Akkor kell a kettőt összekeverni,ha már a kávés massza nem forró,nehogy megolvassza a margarint és lágy legyen a krém.)
Ezzel a krémmel megtöltjük a megsült és kettévágott tésztát.Ha marad ki a krémből,akár be is vonhatjuk vele a süteményt.Hűtőbe tesszük,majd dermedés után szeleteljük.

A receptet beküldte: PIROS35

Kávés tekercs

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
A tésztához: 2 dl lefőzött kávé (cukor nélkül); 1 evőkanál rum; 6 dkg kakaópor; 40 dkg háztartási keksz; 3 dkg porcukor
A krémhez: 15 dkg Rama Sütőmargarin; 3 dkg kókuszreszelék; 9 dkg folyékony méz; 1 csomag vaníliás cukor; 6 dkg porcukor

Elkészítés:
A háztartási kekszet ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot, kakaót, rumot és összekeverjük. A kávét a kekszhez öntjük és tésztává gyúrjuk. A tésztát sodrófával egy kristálycukorral megszórt alufólián téglalap alakúra nyújtjuk. A margarint, a vaníliás cukorral és a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a mézet és a kókuszreszeléket. Összekeverjük, megkenjük vele a tésztát. A fólia segítségével feltekerjük, és lehűtjük.

A receptet beküldte: andland

Kávés szelet kókusz krémmel

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
Hozzávalók.(16 szelethez)
Tésztához.
6 tojás,
24 dkg kristálycukor,
6 evőkanál erős feketekávé,
18 dkg finomliszt,
1 evőkanál őrölt feketekávé,
késhegynyi szódabikarbóna
Forma kikenéséhez: vaj, finomliszt.
Krémhez:
1, 5 csomag (6 dkg) főzni való vaníliaízű pudingpor,
7 dl tej,
3 evőkanál kristálycukor,
10 dkg kókuszreszelék,
25 dkg margarin,
15-20 dkg porcukor

Elkészítés:
A tésztához a tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc. A kávét kanalanként hozzáadjuk. A lisztet az őrölt kávéval és a szódabikarbónával összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is belekeverjük. Egy 24 centis kivajazott, belisztezett tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180°C, légkeveréses sütőben 165°C) kb. 35 percig sütjük.

A krémhez a pudingport 1, 5 deci tejjel és a kristálycukorral simára keverjük, majd a többi, közben fölforralt tejhez öntjük. Pár perc alatt sűrű krémmé főzzük. A tűzről levéve a kókuszreszeléket is hozzáadjuk. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, majd habverővel krémmé keverjük. A margarint először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. Kanalanként hozzáadjuk a vaníliás kókuszkrémet is. A tortakorongot lapjában 3 részre vágjuk, és a krémmel úgy töltjük meg, hogy az oldalára meg a tetejére is jusson belőle.

Elkészítési idő: 50 perc

A receptet beküldte: tina68

Kávés szelet

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
6 tojás, 25 dkg cukor, 1 dl kávé, 1/2 cs.sütőpor, 18 dkg rétesliszt
krém: 2 tojás,2 ek.liszt, 1 dl kávé,l margarin,5 kanál cukor.

Elkészítés:
A 6 tojás fehérjét habbá verjük,majd a cukrot és 1 dl kávét felfőzzük és ráborítjuk a tojáshabra. Hozzáadjuk a tojássárgáját,a sütőport és a r.lisztet.Tésztát készítünk belőle,amit zsírozott tepsire borítunk és 1 órán át sütjük.(Lassú tűznél.
Elkésztjük a krémet: 2 tojást 2 k.liszttel simára keverünk,l dl kávéval sűrűre főzzük.A margarint az 5 k.cukorral habosra keverjük,és a főtt masszával jól kikavarjuk.Ezzel a krémmel töltjük meg a tésztát.

Elkészítési idő: 90 perc

A receptet beküldte: PIROS35

Kávés ramequin

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
1 dl tej
80 g cukor
2,5 ek instant kávé
6 tojás
3 dl tejszín
6 puha babapiskóta
fél tábla étcsoki
vaj a formák kikenéséhez

Elkészítés:
Tejet a cukorral melegítsük fel(ne forrjon).Vegyük le a tüzröl,keverjük el benne 2 ek.instant kávét. Verjünk fel 2 egész tojást és 4 sárgáját.Amikor már habosodik,verés közben adagoljuk hozzá a tejszínt.Keverjük bele apránként a tejet is.Formákat vajazzuk ki,aljára tegyünk 1-1 babapiskótát,és egy kocka csokit.Töltsük meg a tesztával.Formákat tegyük vízzel telt tepsibe.Paroljuk,vízfürdöben ugy 50percig.Utána vegyük ki a vízböl es talalásig hütöben hütsük.

Tanácsok:
6dbos egyadagos formába süssük.Diszítés:maradék tejszínt verjük fel, és díszitsük vele.Szórjunk a habra instant kávét, és reszelt csokit.

Elkészítési idő: 70 perc

A receptet beküldte: Jeannie

Kávés pralinék (sütés nélkül)

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
1,5 dl tejszín
20 dkg étcsokoládé tortabevonó
1 teáskanál neszkávé
3 evőkanál porcukor
2 evőkanál kakaópor a szóráshoz

Elkészítés:
A tejszínt felforraljuk, beletördeljük a csokoládét, és felolvasztjuk benne. Hozzáadjuk a porkávét és porcukrot. A krémet a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. A krémet a kézi robotgép keverőspiráljával habosra verjük, és csillagcsőrös habzsákba töltjük. A krémet a kis pralinéformákba töltjük, megszórjuk kakaóporral.

Elkészítési idő: 30 perc

A receptet beküldte: anita72

Kávés palacsintatöltelék

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
1 dl jó erõs feketekávé (nescaféból is készülhet), 1 dl tejszín (vagy tej), 5 db száraz babapiskóta vagy ennek megfelelõ mennyiségû száraz piskótadarab, 8-10 dkg porcukor.

Elkészítés:
A babapiskótát apróra tördelem és ráöntöm a kávét meg a tejszínt. Addig hagyom állni, amíg az összes folyadékot a piskóta felszívja. Akkor hozzáteszem a porcukrot és jól összekeverem.

Elkészítési idő: 20 perc

A receptet beküldte: elvira1

Kávés-krémtúrós muffin

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
1 csésze kávé,
2 doboz krémtúró,
1 tasak vaníliáscukor,
2 csésze liszt,
2 teáskanál sütőpor,
2 evőkanál kakaópor,
1 csésze darált mandula,
1 csésze barnacukor,
negyed csésze olaj,
1 doboz joghurt,
fél csésze étcsokoládé,
2 tojás.

Elkészítés:
Főzz erős kávét, és hűtsd le.
A krémtúróba keverd bele a vaníliáscukrot.
A lisztbe keverd bele a sütőport, a kakaóport és a darált mandulát.
A tojásokat verd fel a cukorral, az olajjal, a joghurttal és a kávéval.
Keverd hozzá a lisztes keveréket.
A tészta felét tedd a sütőpapírral kibélelt muffinsütőbe, majd tegyél mindegyikbe egy-egy evőkanál krémtúrót, és a maradék tésztával fedd be.
Előmelegített sütőben 20 percig süsd.

A receptet beküldte: CILUSKA

Kávés kókusz tekercs

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
1 kg darált keksz
6 adag kávé
4 ev.kanál kakaópor
6 ev.kanál cukor
rum izlés szerint
tej
Krém:
0,5 kg margarin
20 dkg kókusz
porcukor
vaniliás cukor
20 dkg kókusz a nyújtáshoz

Elkészítés:
Puha tésztát gyúrunk a hozzávalókból. Tejet csak annyit hogy össze áljon a tészta. Tegyük hűtőbe míg kikeverjük a krémet. Majd vegyünk ki, kis pogácsákat és nyujtsuk ki a kókuszon 0,5 cm vastagra, kenjük meg krémmel és tekerjük fek. alufóliába vagy follpaba csavarjuk a rudakat és hűtőbe rakjuk. másnap vékonyra szelve tálaljuk.
Jó étvágyat!

Tanácsok:
Akár egy hétig is eláll!:)

Elkészítési idő: 20 perc

A receptet beküldte: bszilvi7

Kávés keksztekercs

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
25 dkg darált keksz
10 dkg darált dió
10 dkg porcukor
kb. 1/2-1 dl feketekávé

krémhez:
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg vaj

díszítésnek:
5 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:
A kekszből félreteszek 2 evőkanálnyit, s a többit összekeverem a dióval és a porcukorral. Annyi frissen főzött kávét öntök hozzá, hogy összeálljon.
A masszát a félretett darával megszórt fólián vagy zsírpapíron kinyújtom, a vaníliás porcukorral habosra kevert vajjal megtöltöm, majd felgöngyölöm. ( Ezért kell valamin kinyújtani, mert könnyen fel lehet tekerni. )
Kókuszreszelékbe forgatom a rudat, s jól lehűtöm. Felszelve tálalom.

Tanácsok:
Én nem szoktam kekszet félretenni, hanem kókuszreszeléket szórok a fóliára. Fél adagot szoktam 3 embere csinálni.

fehérje: 48g

Elkészítési idő: 20 perc
Kalóriatartalom: 3466 kcal
Szénhidráttartalom: 420 gramm
Zsírtartalom: 180 gramm

A receptet beküldte: lucullus

Kávés kekszgolyók

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
fél kg keksz tetszés szerint feketekávé, folyékony szaharinnal, diópótló
10 diétás margarin 10 dkg aszalt meggy /ezt előtte be kell áztatni/ rumaroma vaniliarud /ezt a forró feketekávéba áztatom, utána kiveszem belőle/ kakaópor /cukor nélkül/

Elkészítés:
Az egészet összegyurom a tetszés szerinti kávéval, mig megfelelő állagot nem kapunk. Az egészet rudba igazitom egy fóliába, a süteményt sima kakaóporral megszórom. Ezután beteszem a hütőbe. Lehet gombócokat is formálni belőle, s azt is meghempergetni a kakaóporban.

Tanácsok:
A kekszet meg lehet darálni, de ha összetörjük, még finomabb.

Elkészítési idő: 30 perc

A receptet beküldte: reggye54

Kávés fatörzs

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
A tésztához
7 dkg vaj
6 dkg liszt
6 dkg kukoricakeményítő
4 tojás

10 dkg cukor

A sziruphoz
10 dkg cukor
5 cl rum

A krémhez
2 nagy tojás
15 dkg cukor
25 dkg margarin
2 evőkanál kávéaroma

A díszítéshez
8 dkg csokoládéforgács
10 dkg zöld színű marcipán

Elkészítés:
3 tojásfehérjét csipetnyi sóval habbá verünk. 4 tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverünk, majd tovább keverve hozzáadjuk az olvasztott margarint, a lisztet, a kukoricakeményítőt és a tojáshabot. 30x40 cm-es sütőformát zsírpapírral kibélelünk, margarinnal kikenjük, erre öntjük a tésztát, és sütőben megsütjük. Amikor kész, nedves ruhával letakarjuk, és kiborítjuk a formából. Levesszük róla a zsírpapírt, a tésztát szorosan feltekerjük, (mint a piskótatekercset), és kihűtjük. A sziruphoz 1 dl vizet a cukorral felforralunk, majd a tűzről levéve belekeverjük a rumot. A krémhez a tojássárgákat a cukorral gőz fölött habosra, fehéredésig keverjük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a vajat és a kávéaromát, végül kihűtjük. A kihűlt tésztát kiterítjük, és a rumos sziruppal mindenhol jól átitatjuk. A kávés krém háromnegyedével megkenjük, szorosan felcsavarjuk. A két szélét levágjuk, és a süteményt 1 órára hűtőbe tesszük. A maradék krémmel a külsejét bekenjük, és a tetejét villával csíkosra mintázzuk, csokiforgáccsal megszórjuk. A marcipánt kinyújtjuk, apró "levélkéket" vágunk ki belőle, mindre 1 cm vastagon "levélerezetet" rajzolunk, és a fatörzs mellé tesszük.

A receptet beküldte: pacsirta@citromail.hu

Kávés-fahéjas túrótorta

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
Hozzávalók (16 szelethez)

A tésztához:
50 g porcukor
100 g puha vaj
150 g liszt

A töltelékhez:
100 g vaj
4 db tojás
175 ml tejföl
230 g kristálycukor
500 g túró
2 evőkanál instant kávé pici vízben feloldva
1 teáskanál őrölt fahéj

A díszítéshez:
tejszínhab

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 170 C-ra. Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
Elkészítjük a tésztát: Egy tálba beletesszük a lisztet, porcukrot, puha vajat, majd jól összegyúrjuk. Ezután fóliába csomagolva fél órára hűtőbe helyezzük.
Amíg a hűtőben pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket: Felütjük a 4 db tojást, hozzátesszük a kristálycukrot, tejfölt, olvasztott vajat, majd végül a túrót is. Botmixerrel összeturmixoljuk, így nem lesz darabos benne a túró.
Az így kapott masszát kétfelé vesszük, és az egyik feléhez hozzáöntjük a kávégranulátumot - melyet egy pici vízben előzőleg feloldottunk -, és jól elkeverjük.
A massza másik feléhez hozzátesszük a fahéjat, ezt is összemixeljük, így nem maradnak benne nagy fahéj-szemcsék.
Az előkészített sütőformába belenyomkodjuk, a hűtőből kivett tésztát, melyet elég ha csak a tortaforma összeillesztéséig nyújtunk. Ezután villával megszurkáljuk.
A még nyers tésztára öntjük először a fahéjas masszát, erre rácsorgatjuk a kávésat. A kettőt óvatosan elkeverjük, hogy kissé márványos legyen.
A tortát az előmelegített sütőbe tesszük, és kb 45-80 perc alatt készre sütjük.
Ha elkészült, tejszínhabbal díszítjük, majd kihűtjük. Ezután szeletelhető.

A receptet beküldte: MRG

Kávés csók

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
6 db tojásfehérje
6 ek. feketekávé
16 ek. porcukor

Elkészítés:
- Nagy edényben vizet forralunk.Ráállítjuk a habüstöt,és belerakjuk a hozzávalókat.
- Habverővel folyamatosan verve sűrűre főzzük.Akkor jó,ha a habverőt kiemelve a massza nem esik vissza róla.Ekkor nyomózsákba rakjuk.
- Kikent tepsibe a nyomózsákból kis halmokat nyomunk,majd langyosra melegített sütőbe rakjuk és kiszárítjuk.

Tanácsok:
A nyomózsákból kis karikákat is nyomhatunk,s azt kiszárítva cérnára kötjük,és a karácsonyfára aggathatjuk!

Elkészítési idő: 40 perc

A receptet beküldte: tundicicca

Kávés charlotte

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
5 dl tej
1 tojás
3 tojássárgája
6 dkg cukor
3 dkg liszt
1 kis csésze erős kávé
2,5 dkg vaj
5 zselatinlap
1,5 dl tejszín
30 babapiskóta

A díszítéshez
tejszínhab

Elkészítés:
krémhez a tejet felforraljuk. Az egész tojást a tojássárgákkal és a cukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk az átszitált lisztet. A forró (de nem lobogó) tejjel felöntjük, és a kávéval ízesítjük. Kislángon sűrűre főzzük, majd levesszük a tűzről, és a vajjal habosra keverjük. Közben a zselatint néhány percre hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk belőle a vizet, és a felmelegített tejszínbe keverjük. Végül óvatosan a hideg kávés krémhez adjuk. Kerek tortaformát zsírpapírral kibélelünk, Beleöntjük, és másnapig hűtőben állni hagyjuk. Tálaláskor tálra borítjuk, körben félbetört babapiskótákat tapasztunk hozzá, középen csillag alakban kirakjuk a piskótákkal. Tejszínhabbal és cukrozott vagy csokiba mártott kávészemekkel díszítjük.

A receptet beküldte: madar6@freemail.hu

Kávékrémmel töltött palacsinta

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
tésztához:
20 dkg liszt,
2 tojás,
3 dl tej,
a krémhez:
3 dkg liszt,
3 dkg vaj,
1,5 dl tej,
3 tojás,
5 dkg cukor,
1 evőkanál instant kávé,
őrölt fahéj,
vaníliás cukor,
olaj

Elkészítés:
A tojást tálba ütjük, tejjel összekeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet. Szódavízzel higítjuk. A palacsintatésztát 20 percig állni hagyjuk. A tésztából a szokásos módon, kevés, megforrósított olajon palacsintákat sütünk. A vaj felét megolvasztjuk és megpirítjuk a lisztet. Felöntjük a tejjel. Cukorral, vaníliás cukorral, instant kávéval ízesítjük. A tűzhelyről lehúzzuk, hozzáadjuk a maradék vajat. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a tojások sárgáját. Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A krémmel megtöltjük a palacsintákat és kivajazott tűzálló tálba fektetjük. Őrölt fahéjjal és porcukorral megszórjuk, majd forró sütőben átpirítjuk.

A receptet beküldte: Gvivike
Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
Tészta:
10 kanál cukor
5 tojás sárgája
5 evőkanál forró víz
5 evőkanál liszt
1 sütőpor
5 tojás keményre vert habja
10 dkg darált dió

Krém:
1 Rama
15 dkg cukor
2 cs.vaníliacukor
1 tojás sárgája
1 dupla erős kávé

Elkészítés:
A cukrot a tojások sárgájával elkeverjük, hozzá az 5 kanál forró vízet.Hozzáadjuk a sütőporos, átszitált lisztet, a darált diót, végül óvatosan a tojások felvert habját.
Forró sütőben kisütjük,tepsiben.
Krém:
A margarint egy pici sóval habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot,vaníliacukrot, az 1 tojás sárgáját.Alaposan kikeverjük,s lassan hozzáadagoljuk a feketekávét.A krémet rákenjük a tésztára,megszórjuk darált dióval, csokireszelékkel.

Tanácsok:
Egyszerű, gyors, s irtó fincsi!

A receptet beküldte: KANÁRI

Kávékrém Fagylalt

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
Hozzávalók 4személyre:
2,5 dl édesített presszókávé
2,5 dl tej
1 dl tejszín
4 tojássárgája
8 evőkanál cukor
1 evőkanál reszelt csokoládé
1 vaníliarúd

Elkészítés:
A tejet forral fel, és tedd hozzá a félbetört vaníliarudat, majd 10 percig főzd. A tojássárgákat keverd habosra négy evőkanál cukorral, öntsd hozzá a lehűtött kávét és a forró vaníliás tejet, majd habverővel jól kavard el. A krémet helyezd vízfürdőbe, és habverővel állandóan kavargatva, negyed óráig főzd. A tejszínt mixeld kemény habbá, és kétharmadát add a krémhez. A kávékrémet öntsd inox formába, majd mélyhűtőbe téve, fagyaszd három órán át. Húsz perccel a tálalás előtt vedd ki, majd szobahőmérsékleten kissé olvaszd meg. A megmaradt tejszínhabbal és a reszelt csokoládéval díszítsd.

A receptet beküldte: csillibilli112

Kávékrém

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
1 tasak Dr. Oetker Őrölt Zselatin
6 evőkanál hideg víz
500 ml tej
5-6 enyhén púpozott teáskanál instant kávé 100 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
400 g lehűtött tejszín
50 g csokireszelék

Elkészítés:
A zselatint a hideg vízzel elkeverjük, és kb. 10 percig duzzadni hagyjuk.
A tejet az instant kávéval egy edényben felmelegítjük, majd levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot és a megduzzadt zselatint, és egy kézi habverővel addig keverjük, amíg egynemű masszát nem kapunk.
A masszát egy tálba szedjük, és 1-2 órára a hűtőbe helyezzük, amíg zselésedni nem kezd (állás közben többször megkeverjük). A lehűtött tejszínt keményre verjük. A hab 2/3-át a kávékrémbe keverjük, és hozzáadjuk a csokireszeléket is. A krémet desszertpoharakba vagy egy nagy tálba halmozzuk, a maradék habbal díszítjük. Még kb. 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt ízlés szerint csokoládédarabokkal és kávészemekkel díszíthetjük.

A receptet beküldte: engleranita

Kávéfagylalt

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
3 dl tej
2 dl tejszín
1 tojássárga
1 púpozott teáskanál instant (azonnal oldódó) kávépor
1 mokkáskanál instant kakaópor
1 evõkanál rum (vagy 1 mokkáskanál rumaroma)
10-12 dkg porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
csipetnyi só

Elkészítés:
A tojássárgát a cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, majd turmixgép poharába öntjük. Rátöltjük a tejet, beleszórjuk a kakaóport valamint a kávéport, megsózzuk, és a rummal együtt habosra keverjük. A tejszínt külön habbá verjük, majd a kávés masszát lazán összeforgatjuk a habbal. A fagylaltgépbe öntjük, és az elõírás szerint megfagyasztjuk. (Készíthetjük jó erõsre fõzött kávéval is, akkor 1 dl-t öntsünk hozzá, de csak hidegen.)

A receptet beküldte: elvira1

Kávé torta

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
5 tojásból készült piskóta
1kk. nescafé
Krém:
25dkg vaj
25dkg porcukor
2ek. nescafé
1kk. kakaó

Elkészítés:
5 tojásból piskótát készitünk, melynek a tésztájába sütés előtt 1 kk. nescafét is belekeverünk. A kihűlt piskótát három vagy négy részre vágjuk és a lapokat megkenjük a krémmel.A porcukrot, a nescafét, a kakaót kevés vajjal felolvasztjuk, majd tűzről levéve hozzáadjuk a többi vajat és habverővel egészen könnyűre kikeverjük. A krémmel megkenjük a tetejét és az oldalát is .És tejszinhabbal,csokoládédarabkákkal diszitjük.

A receptet beküldte: kazmer93@freemail.hu

Kávébomba 2.

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:

1 dl tejszín
4 evőkanál tej
1 evőkanál instant kávé
20 dkg főzőcsokoládé

Elkészítés:
A tejszínt a tejjel felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és belekeverjük a kávét. Hozzáadjuk a kis darabokra tördelt csokoládét, és simára keverjük. Levesszük a tűzről, és fél órát hűlni hagyjuk. Kis papírtálcácskákra adagoljuk, és dióval, mogyoróval, csokis kávészemekkel vagy manduladarabokkal díszítjük.

Tanácsok:
diógerezdek
csokoládés kávészemek
mandula.
Kávé helyett 3 evőkanál narancslikőrrel, konyakkal whiskey-vel, rummal vagy Calvadosszal is készíthetjük. A narancsos marcipánbombákhoz hasonlóan, ezt az édességet is márthatjuk félig csokimázba.

Elkészítési idő: 600 perc

A receptet beküldte: madar6@freemail.hu

Kávébomba 1.

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
• 1 tábla étcsokoládé
• 1 tábla tejcsokoládé
• 5 dkg vaj
• 1 púpozott kiskanál erősebb neszkávé
• 1 dl tejszín

Elkészítés:
Az étcsokoládéból és a tejcsokiból reszelj le egy-egy hosszú szeletet, és tedd félre a díszítéshez.
A tejszínt, a vajat és a neszkávét tedd egy lábosba, és forrald fel. Húzd le a tűzről, és tördeld bele a két tábla csokoládét. Kevergesd addig, amíg fel nem olvadnak teljesen. Majd öntsd ezt a masszát egy öblös tálba, és tedd a hűtőszekrénybe néhány órára, hogy megdermedjen. Kanál vagy (még jobb, ha van otthon) fagylaltmérő kanál segítségével vegyél ki egy kisebb adagot a masszából, a tenyereddel formázd gömb alakúra, és forgasd meg a csokireszelékben. Tálalásig tedd vissza a hűtőszekrénybe további dermedésig.

A receptet beküldte: alyce

Diós-kávékrémes kocka

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
4 tojás,
25 dkg k.cukor,
20 dkg darált dió,
3 ek.zsemlemorzsa,
1 cs.készen kapható ostyatortalap (ennek csak egyharmada kell).
a krémhez: 25 dkg vaj vagy margarin,
25 dkg porcukor,
2 tojássárgája,
3 evőkanál erős feketekávé,
1 ek.őrölt kávé.
tetejére:maréknyi pirított,durvára vágott dió.

Elkészítés:
A t.fehérjét kemény habbá verjük,majd tovább verve a cukrot is apránként beledolgozzuk.A t.sárgáját hozzáadjuk és a diót meg a morzsát lazán beleforgatjuk.Egy kb.35x45 centis tepsi alját 2 ostyatortalappal kirakjuk,a diós masszát egyenletesen rákenjük,és előmelegített sütőben,közepes lánggal kb.20-25 perc alatt pirosra sütjük.Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük,majd megvárjuk,amíg teljesen kihűl.Közben a krémhez a puha vajat a porcukorral jól kikeverjük,és a tojássárgájával gazdagítjuk.Ezután a kétféle kávéval ízsítjük,végül a torta tetejére kenjük.Pirított,durvára vágott dióval meghintjük,és hűtőbe téve dermedni hagyjuk.
Forró vízbe mártott késsel kb.60 darabra vághatjuk.

Tanácsok:
Dió helyett készíthetjük mandulával vagy mogyoróval is.Ezek íze is jobban érvényesül,ha kissé megpirítjuk,ezután daráljuk le.

Elkészítési idő: 70 perc

A receptet beküldte: PIROS35

Túrós kávékrém őszibarackkal

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
25 dkg mascarpone,
6 dkg cukor,
2 dl hideg presszókávé,
15 dkg tejszín,
5 őszibarack,
ostyacsövecskék, csokireszelék a díszítéshez.

Elkészítés:
Összekeverem a túrót, a cukrot és a kávét. Belekeverem a kemény habbá vert tejszínt és hidegre teszem. A barackokat megmosom, kimagozom és keskeny gerezdekre vágom. Négy magas koktélos pohárba váltakozva belerétegzem a kávés túrót és a barackgerezdeket (a tetejére kávés túró jön). Ostyacsövecskékkel és csokireszelékkel díszítem

A receptet beküldte: Krysty

Arab kávés süti

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:

40 dkg cukor
10 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
10 dkg reszelt csokoládé
4 kávéskanál darált babkávé
9 evőkanál liszt
Krémhez:
30 dkg porcukor
1 db tojás
3 db tojássárgája
2 csomag vaníliás cukor
4 dl tej
4 evőkanál feketekávé
10 dkg reszelt csokoládé
25 dkg margarin
a tetejére fehér csokoládémáz

Elkészítés:

40 dkg cukrot 10 tojássárgájával és egy csomag vaníliás cukorral habosra kavarunk, majd 10 dkg reszelt csokoládét (vagy 2 evőkanál kakaót), 4 kávéskanál darált babkávét, 1 csomag sütőport, 9 evőkanál lisztet és legvégül a tojások keményre felvert habját adjuk hozzá. Kizsírozott, lisztezett tepsibe téve megsütjük. Amikor kihűlt, hosszában kettévágjuk. 30 dkg porcukrot 3 tojássárgájával+egy egész tojással, 2 csomag vaníliás cukorral és 4 dl tejjel sűrűre főzünk, hozzáadunk 4 evőkanál darált babkávét és 10 dkg reszelt csokoládét vagy 2 evőkanál kakaót. Amikor a pép kihűlt, hozzáadunk 25 dkg margarint. Ezzel a krémmel töltjük meg a piskótát. Tetejét fehér csokoládéglazúrral vonjuk be.

A receptet beküldte: Rumino

Amerikai kávés muffin

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
12 darabhoz
4 tojás
25 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
2 evőkanál instant kávépor
15 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
0,8 dl tej

Elkészítés:
1. A sütőt melegítsd fel 180 fokra és vajazd ki a muffin tepsit.
2. A tojásokat válaszd szét, és verd fel a tojásfehérjét alaposan.
3. Lisztet, sütőport és az instant kávéport jól keverd el.
4. Egy másik tálban verd fel a cukrot, tojássárgáját, vajat, vaníliás cukrot és a tejet.
5. Keverd a száraz hozzávalokat a nedvesekhez, de csak addig, ameddig egyszer jól elkeverednek. Ha túl sokáig kevered, nehéz lesz a tészta!
6. Végül óvatosan keverd a masszába a felvert tojásfehérjét is.

A receptet beküldte: elvira1

Kávés-magos muffin

Tutireceptek.hu

Hozzávalók:
2 tojás
3/4 csésze kristálycukor
1/3 csésze olvasztott vaj
1 csésze lefőzött erős kávé
2 evőkanál kefír
2,5 csésze liszt
2,5 teáskanál szódabikarbóna
3 csésze mag (tetszés szerint: tökmag, lenmag, búza... - lehet vegyesen is)

Elkészítés:
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat.
Belekeverjük a kefírt és a kávét.
A lisztet egy külön tálban összekeverjük a szódabikarbónával, majd hozzákanalazzuk a kávés keverékhez.
Belekeverjük a magokat, és legalább 20 percre (de akár egy hétre is) betesszük a hűtőbe, hogy kicsit megpuhuljanak.
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat kibéleljük papírral.
A masszát a formákba kanalazzuk (kb. 1/4 csészényi massza kerül minden formába), majd 18-20 perc alatt készre sütjük.

Elkészítési idő: 40 perc

A receptet beküldte: ördög

Kávés túrótorta

2004. November 26. Kávéházak.hu
Forgács Melinda kávés süti receptjei

Hozzávalók:
20 dkg csokis keksz
1 evőkanál vaj
4 tojás
1 pohár tejföl
1 cup cukor
fél kg minőségi túró
2 evőkanál Nescafé
1 teáskanál fahéj

sütési idő: 35 perc
sütési hőmérséklet: 180C°

1 cup = 243 ml ~egy bögre


Elkészítés:

20 dkg csokis kekszet darálj meg diódarálóval. (Amikor lusta vagyok elővenni a darálót, egyszerűen nyújtófával szoktam átgázolni a már amúgy is élettelen kekszeken, mint valami úthenger.) A darált kekszet öntsd bele egy egyszerű, lecsatolható oldalú tortaformába. Mindeközben 1 evőkanálnyi vajat megolvasztunk, és ráöntjük a morzsára. Gyors állag-egyenlítés után tömörítsd az edény aljába.

Egy tálba üss fel 4 egész tojást, amit 1 pohár tejföllel és 1 cup cukorral keverj el egyenletesen. Most keverj még hozzá ½ kg túrót. (A túrót érdemes átpasszírozni, ha nincs eszközöd akkor legalább arra érdemes odafigyelni, hogy ne kék színű "gazdaságos" minőség legyen.)
A keverék felét öntsd át egy másik tálba. Az egyik felébe keverj 2 evőkanál nescafét , tedd félre, a másik felébe keverj 1 teáskanál fahéjat. Én a fahéjas keveréket szoktam először a kekszre önteni (hogy a kávénak legyen ideje feloldódni).

Másodszorra jöhet a kávés túró, amivel rajzolok a világos színű első krémbe - így márványos lesz a süti.
Készen vagyunk.
Most végre beugorhat a 180C°-ra előmelegített sütőbe 35 percre.

Tálaláskor (Nesquick folyékony) csokival és tejszínnel szoktuk díszíteni.

Narancsos kávéfánk

2004.12.09. Kávéházak.hu
Forgács Melinda tollából

Hozzávalók:
A tésztához
20 dkg liszt
10 dkg vaj
8 dkg cukor
2 tojás sárgája
5 dkg darált dió
1 kanál rum (ínyenceknek lehet ez Kahlua is)
A krémhez
15 dkg ráma,
1 vaníliás cukrot,
1 tojást,
2 kanál nescafé,
1 kávéskanál reszelt narancshéj,
1-1 kanál Kahlua és Contreau

Elkésztés:

Hideg kézzel gyorsan gyúrjuk össze, majd nyújtsuk ki lisztezett deszkán kb. 3mm vastagságúra a tésztát. Szaggassunk ki pohárral páros számú korongokat, és süssük ki.

Vigyázz pillanatok alatt képes koromfeketére sülni. Az egyetlen süti, ami mellől nem mozdulok, mert mindig megviccel. Érdemes sűrűn benézni, mert ha nem sikerül egyforma vastagra nyújtani a tésztát, könnyen megégnek a vékonyabbak, míg a vastagabbak még fehérek. Megoldás: lesben állva lapáttal lecsapni a renitens gyorsan barnulókra, és idő előtt hűvösre tenni őket.


Míg hűlnek a korongok, elkészítjük a krémet: 15 dkg rámát, 1 vaníliás cukrot, 1 tojást, 2 kanál nescafét, 1 kávéskanál reszelt narancshéjat, 1-1 kanál Kahluát és Contreaut elektromos mixerrel habosra keverünk annyi cukorral, amennyit felvesz, illetve amilyen édesre szeretnénk a krémet. Nincs más hátra, mint összetapasztani a korongokat és az oldalukat is bekenni a krémmel, majd meghengergetni darált dióban. Másnap vagy harmadnap jó igazán.

Kapucsínómuffin mascarponekrémmel

Hozzávalók:

• 150 g liszt
• 1 kiskanál sütőpor
• 1 kiskanál szódabikarbóna
• 150 g vaj
• 150 g barna cukor
• 2 evőkanál főzött erős kávé
• 2-3 evőkanál tej
• 2 tojás
• 1 lapos kiskanál őrölt fahéj

A tetejére: 150 g mascarpone, 3-4 evőkanál porcukor, csipetnyi fahéj díszítésnek.

A vajat olvaszd fel a mikrohullámú sütőben, majd tedd félre hűlni.

Egy öblös tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a fahéjat. Egy másik edényben villával verd fel a két tojást, öntsd hozzá a tejet, a kávét és a kihűlt, megolvasztott vajat. Ezt a folyékony masszát fakanál segítségével forgasd össze a fahéjas liszttel.

Papírkosarakkal béleld ki a muffinformát (így nem kell vajazni és kilisztezni), és kétharmad részéig kanalazd bele a masszát. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 18-20 percig süsd. Az első 5 percben közepes tűzön, amíg a sütemény felemelkedik, majd csökkentsd a hőfokot alacsonyabbra, és így süsd a hátralevő ideig. Ellenőrzésképpen végezz tűpróbát. A muffinokat 1-2 perc pihenés után vedd ki a sütőből, nehogy kiszáradjanak.

A krémhez keverd össze a mascarpone sajtot a porcukorral, és kend meg vele a kihűlt muffinok tetejét. Díszítheted egy kevés fahéjporral.

12 darab közepes muffin lesz belőle.

Mokkakrémes csokoládétorta

• 250 g vaj
• 1 tábla (100 g) fehér csokoládé
• 300 g kristálycukor
• 250 ml tej
• 300 g liszt
• 1 kiskanál sütőpor
• 2 kiskanál keserű kakaópor
• 2 tojás

A mokkakrémhez: 2 tábla (2×100 g) tejcsokoládé, 100 g porcukor, 3 evőkanál főzött kávé, 250 ml tejszín, 2 tojás.

A vajat, a fehér csokoládét, a cukrot és a tejet egy főzőedényben olvaszd fel és melegítsd össze, de ne forrald. Kevergesd addig, amíg selymes masszát kapsz, majd tedd félre hűlni.


Amikor kihűlt a fehér csokis massza, akkor szitáld bele a sütőporral elkevert lisztet, és add hozzá a két egész tojást. Válaszd ketté: az egyik tésztalap fehér marad, a másikba szórd bele a keserű kakaóport, és keverd csomómentesre. Előkészített (vajjal, liszttel kikent) 20 cm-es tortaformában, külön-külön süsd meg a kétféle tésztát. Előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt elkészül. A piskótákat vedd ki a tortaformából, és tedd egy rácsra hűlni.

A krémhez öntsd egy főzőedénybe a tejszínt, alacsony hőfokon melegítsd, dobd bele a darabokra tördelt tejcsokoládét, add hozzá a kávét és a porcukrot. Főzd össze. Tedd félre hűlni, és egy órára tedd be a hűtőszekrénybe.

Amikor jól lehűlt, gépi habverő segítségével verd fel a krémet. A kétharmadával kend meg a felváltva rétegezett piskótákat, a maradék krémmel pedig a tetejét és az oldalát.

Kávémousse

Hozzávalók:

• 2 dl főzött, gyenge kávé
• 200 g porcukor
• 3 tojássárgája
• 3 dl habtejszín

A tojásokat válaszd ketté. A sárgáját keverd össze a cukor felével, a fehérjét tedd félre, fagyaszd le, most nem lesz rá szükséged.

A habtejszín felét, a kávét és a cukor felét erős lángon melegítsd fel, de ne hagyd felforrni. Hőkiegyenlítéssel keverd össze a cukros tojássárgájával: először egy-két evőkanálnyit merj a meleg kávés tejszínből a tojáshoz, kevergesd, nehogy összeugorjon, majd amikor nagyjából azonos hőfokon van mind a két massza, öntsd össze. Rövid időre (tényleg csak egy-két percre) tedd vissza a tűzre, alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve, ezalatt besűrűsödik. Zárd el a gázt, és tedd félre hűlni. A maradék habtejszínt verd fel kemény habbá, majd kanalanként, hogy ne törjön össze, keverd a kávés masszához.

Tálald külön poharakban vagy szufléformában, és néhány órára tedd be a hűtőszekrénybe.

Török kávé

Kell hozzá finom őrlésű fűszermentes kávé, de igazából szinte bármilyen kávéból elkészíthető, csak egy kicsit más lesz...

Egy csésze kávéhoz kell: 1 csésze víz, 1 normál tk. cukor, 1 pupozott tk. kávé.

A vizet és a cukrot összekeverjük, és feltesszük főni. Mielőtt a víz elkezdene egy kicsit is zubogni (pont forrás előtt), leemeljük a tűzről, a felét visszaöntjük a csészébe. Kis lángra azonnal visszatesszük és azonnal beletesszük a kávét, amit jól elkeverünk benne, hagyjuk egyet rottyanni (amikor az újraforrásból az első buborék/dodor megjelenik), és levesszük a tűzről. Visszaöntjük a csészéből a vizet a kávéba, majd a kávét a csészébe. Mielőtt visszaöntjük a csészébe a kávét hagyhatjuk egy kicsit ülepedni.

Állítólag ha egy csepp hideg vizet teszünk a kávéba, jobban leül a zacc, de szerintem a csészéből a kávéba való vízvisszaöntés pont ugyanerre jó.